Wanneer het gaat over Hongarije, moet Boedapest genoeg ruimte krijgen. Waarom? Omdat 20% van de Hongaren in Boedapest woont en de stad dominant is binnen het landelijk bestuur en de economie. Voor het laatste geldt overigens dat de stad niet alleen het economisch hart van Hongarije is. Het is tevens het economisch kloppend hart van Oost-Europa geworden en vervult deze functie in steeds hogere mate.

Boedapest is echter niet een stad die louter in getallen te vatten is. Het is een levendige stad waarin veel van de geschiedenis van Hongarije besloten ligt. Tegelijkertijd is het een stad die de levensader van het land omarmt: De Donau stroomt door de stad heen. Maar dat was niet altijd het geval.

De totstandkoming van Boedapest

Boedapest is een oude stad, maar heeft niet altijd bestaan zoals het nu doet. In 1873 werd de stad samengesteld uit drie bestaande delen. Boeda, Oduba en Pest werden samengevoegd tot Boedapest. De stad was al sinds lange tijd belangrijk in Hongarije, de meeste mensen hebben altijd in deze regio gewoond, maar door het toenemende belang van de stad zijn er door de jaren heen steeds meer mensen naar deze stad gekomen.

Boedapest is op dit moment een van de meest bezochte steden in Hongarije. Het contrast met het verarmde platteland is hier enorm. In Boedapest vind je alle moderne voorzieningen die je zou verwachten in een metropool. Zo is er een vliegveld en zijn er veel snelwegen die goede aansluitingen hebben op de rest van het land. Dat zou je niet direct verwachten van een land dat lange tijd tot het Oostblok behoorde (officieel het Warschaupact, maar het verschil is alleen in de naam te vinden). Ook is het openbaar vervoer bijzonder goed geregeld, zeker wanneer je de situatie vergelijkt met de omringende landen.

Opvallend is ook dat je hier bijzonder veel partnersteden vindt waar samen mee gewerkt wordt. Hieronder vallen Tel Aviv en Sarajevo, maar ook steden zoals Berlijn en New York. Niet de minste steden om een samenwerking mee te hebben.

Waarom zou je naar Boedapest gaan?

Boedapest is lange tijd een stad geweest waar vrij weinig mensen uit West-Europa kwamen, maar tegenwoordig is het een vakantiebestemming voor veel mensen. De redenen zijn legio: Er zijn veel badhuizen, er is een gastvrije cultuur met veel goed eten en drinken tegen goede prijzen en de hotels kosten nagenoeg niets. Dat betekent dat je hier voor weinig geld een leuke vakantie kunt hebben, maar er zijn meer redenen.

Mensen die interesse hebben voor cultuur, zijn hier op het goede adres. Er zijn veel oudere gebouwen, de cultuur van het land is goed bewaard gebleven en de geschiedenis is op elke straathoek te vinden. Ben je op zoek naar een vakantie in een land met een volledig eigen stempel die door de jaren heen bewaard gebleven is, dan is dit zeker een land dat de aandacht verdient!

Het beste van Hongarije

Hongarije Bezoeken