Hongarije is een land waarbij de geschiedenis een grote rol gespeeld heeft. In tegenstelling tot veel van de landen in het westen van Europa gaat het hier vooral om de meest recente geschiedenis. De twintigste eeuw is een bijzonder donkere eeuw geweest voor het land dat hierin in feite elke keer aan de verkeerde kant van de schaal gestaan heeft en daardoor veel verloren is.

Wat is de rol van de geschiedenis geweest voor het land op dit moment en welke momenten in de geschiedenis zijn het meest bepalend geweest?

De Eerste Wereldoorlog

Op het moment dat de Eerste Wereldoorlog begint, moet Hongarije wel de kant van Oostenrijk kiezen, omdat het onderdeel is van de dubbelmonarchie met dit land. Dat betekent een verlies, want de Centralen zouden als verliezer uit de oorlog komen. In Trianon, het vredesverdrag, blijkt dat Hongarije ruim twee derde van het land verliest. Dit wordt een belangrijk punt in de geschiedenis. De radenrepubliek die na de oorlog opgezet wordt in de chaos, kan omver geworpen worden met de hulp van de Roemenen zodat Hongarije niet direct in handen van de Russen valt.

Horthy neemt de leiding over Hongarije over en dit is de man die de verloren gebieden terug wil veroveren. Daar wordt de situatie niet beter van, want Hongarije komt hierdoor direct op gespannen voet met de buren. Daarom kiest Horthy voor Duitsland op het moment dat de Tweede Wereldoorlog in zicht komt. Ook hier gaat alles fout.

Hongarije valt de Sovjet-Unie aan, maar lijdt enorme verliezen. Om de schade te beperken, gaat Hongarije de gesprekken aan met de Europese mogendheden. Op het moment dat Hitler hier lucht van krijgt, valt hij het land binnen en binnen een maand is het verzet uitgeschakeld en zijn alle joden afgevoerd. Hongarije blijft verslagen achter tot de Russen het land bevrijden. Zij zijn echter de aanval niet vergeten en richten een enorme schade aan in het land, waarna zij Hongarije bezet houden.

De Hongaren komen in 1956 in opstand, waarna het leger het land overrompelt. Het zou bezet blijven tot 1989 waarbij het geen eigen politiek had en geen mogelijkheden kreeg om het land op te bouwen, waardoor de achterstand met het Westen enorm zou worden. Op dit moment is Hongarije onderdeel van de EU en Schengen en werkt het aan de opbouw van een sterke infrastructuur en industrie.

De pijn van het verleden

Wij wijzen vaak op de Tweede Wereldoorlog wanneer het gaat om de pijn van het verleden. In Hongarije ligt dit veel dieper. De meeste generaties die op dit moment leven, hebben een directe relatie met het verleden waarin de bezetting actueel was. De verliezen voor het land waren groot en de meeste mensen herinneren zich de angst en de dreiging goed. Dat kan ook niet anders. Overal in het land vind je herdenkplaatsen en monumenten terug, waarbij de schoentjes langs de Donau de meest confronterende herinnering aan het recente verleden zijn, zelfs voor de toeristen. Zeker wanneer zij het verhaal en de achtergrond voor de eerste keer horen.

Het beste van Hongarije

Hongarije Bezoeken