Het voormalig Oostblok heeft een flinke achterstand opgelopen ten opzichte van de rest van Europa. Dit heeft deels te maken met een slechte start, maar in de negentiende en twintigste eeuw heeft het vooral te maken gehad met oorlogen en bezettingen waardoor de landen een achterstand op hebben gelopen. Sinds 1989 wordt in veel van de landen hard gewerkt om de achterstand weg te werken. Er is één regio waarin dit beter dan gemiddeld lijkt te lukken. Die regio is een stad in Hongarije.

Het gaat hier uiteraard om Boedapest. Deze stad heeft een redelijk centrale ligging en is qua infrastructuur goed aangesloten op de rest van de omliggende landen. Het heeft een luchthaven met goede capaciteiten, is aangesloten op een sterk netwerk van openbaar vervoer en er zijn genoeg snelwegen die de stad verbindt met andere delen. Dit betekent dat Boedapest het kloppend hart van Hongarije is en het is hard op weg om het economische hart van Oost-Europa te worden. Dat is interessant, want dat was niet direct de voorspelling die gedaan zou zijn na het wegvallen van de Sovjet-Unie.

Op dit moment groeit de stad gestaag. Het exacte groeicijfer is lastig in te schatten omdat er onlangs veel vluchtelingen opgenomen zijn, maar het is duidelijk dat het aantal ondernemingen sterk aan het stijgen is. Het zijn vooral internationale bedrijven die zich hier vestigen. Dat er een dynamische markt ontstaan is, is wel te zien aan het feit dat er verschillende uitzendbureaus actief zijn in Boedapest waarvan slechts een klein deel Hongaars is.

Het is interessant om de ontwikkelingen de komende jaren in de gaten te blijven houden, om te zien hoe dit zich verder zal ontwikkelingen in de toekomst. Zal Boedapest uitgroeien tot een groot metropool in Oost-Europa en als dit lukt, zal het dan de omringende landen mee kunnen trekken in de richting van een enorme groei?

Het beste van Hongarije

Hongarije Bezoeken